Storfjordens Automobil Klubb

Veteranbilklubben for hele Sunnmøre

GRAMMOFONPLATE INNSPILLING
(Vinyl til PC heter det visstnok nå)

Jeg har forstått at det er flere enn meg som har tenkt på å digitalisere den gamle vinylsamlingen, og som i likhet med meg, har utsatt jobben fordi de ikke helt har forstått hvordan de skal få det til.

Av mangel på prosjekt i garasjen har jeg nå tatt meg sammen og gjort denne jobben, og deler like så godt min erfaring fra prosjektet, og alt jeg måtte lære meg, med den som er interessert. 

Jeg er blitt spurt om hvorfor jeg gidder dette når "alt" i dag kan lastes ned fra nettet. Svaret er vel at platesamlingen ligger der, og består av musikk som jeg engang valgte å kjøpe og betale for eller har fått. Av/innspillingen har jeg dessuten gjort mens jeg har jobbet med andre ting på PC'en og jeg har kost meg med den gamle musikken. Alt har ikke vært like bra - tvert om  var noe så dårlig at jeg lurte på om jeg noen gang har likt det!. Uansett - jeg har hørt og spilt inn alt, men lagt inn noen kommentarer (det er mulig på nedenfor nevnte program).

Det finnes nå flere platespillere som kan kjøpes med mulighet til lagring av avspilling på USB, men problemet er pausene, sideskift og innføring av forfatter og titler for avspilling på mp3 spillere. (Lydfilene bør lagres som .mp3 filer)

Selve innspillingen løste jeg enkelt ved et gammelt stereoanlegg med platespiller som vi fortsatt hadde stående i et skap. Mange av oss har vel fortsatt tilgang til et slikt.

Koblingen til PC ble gjort med en 3,5mm han/han stereokabel fra "Head phone" utgang på stereoanlegg til "Inn line" bak på PC.
Stereoanleggets hodetelefon utgang hadde uttak for større plugg enn dagens 3,5mm, men Chlas Ohlson fikset dette også med en 6,3mm>3,5mm adapter. Totalpris ledning og adapter Kr 70-80. 
Tips; overføring via mikrofon inngangen vil sjelden fungere da den krever forsterket signal.  Jeg har imidlertid senere lest at en får ennå bedre signal ved å koble fra høyttaler utgangene istedenfor headphone utgangen. Onkel Chlas har ferdige ledninger til dette også hvis du ikke allerede har det i roteskuffen fra før.
Når du setter på en plate skal lyden nå komme ut fra PC'ens høyttalere.

Programvare. For å kunne styre innspillingen trengte jeg et program. Etter litt søking og lesing valgte jeg Audiacity som er et velrennomert program som kan nedlastet gratis fra internett C:\Program Files (x86)\Audacity\audacity.exe

Ved installasjon av Audiacity fikk jeg også beskjed om å laste ned et hjelpeprogram som jeg manglet. Dette var OK og jeg fant ut at det var nødvendig. Ved nedlasting av gratisprogram må man alltid være påpasselig på hvilke felt som er krysset ut og hva en laster ned for å unngå unødvendig skit. Jeg pleier alltid å google litt etter problemer med program før jeg laster dem ned, men Audiacity var problemfritt og har funket greit. Der fulgte også med en veldig omfattende og god hjelpefile med råd og triks.

OBS! Mikrofon inngangen i Audiacity må innstilles på "inn linje"

Innspilling skjer ved å trykke på startknapp når platen er satt i gang (Knapp med rødt senter)
Når platen har spilt en side har jeg stanset med pauseknapp for sideskift (II)
Når begge sider er spilt inn stanses innspillingen med firkant knapp. 
Før lagring slettet jeg lang pauser ved sideskift og annet "tomt" innhold med saks knapp.  

Til slutt lagret jeg innspillingen som MP3 file ved File > Export Audio. ( OBS "Lagre" - lagrer kun oppsettet - ikke lydfila.)

Jeg har (hittil) ikke splittet opp platene i enkeltmelodier. Det er en omstendelig jobb som jeg får ta når jeg blir pensjonist (nå er jeg bare 72).  Det går an å bruke Audiacity også til denne jobben, men jeg kommer først til å lete på nettet for å se om det finne en ennå enklere løsning til den jobben. Foreløpig trøster jeg med at det egentlig er helt greit å spille en hel skive i gangen når du først starter litt musikk.
Kontakt meg ved behov - kanskje jeg har funnet en løsning. 

Coverbilder fant jeg stort sett på nettet ved å søke på platens nr, men noen bilder måtte jeg ta selv.

For å få coverbildene inn i lydfila slik at de vises på mp3 spilleren brukte jeg Windows Media Player (wmplayer.exe) som er installert på de fleste maskiner. Velg "Albumer" og marker en aktuell album. Åpne samtidig et utforsker vindu med coverbildene du har samlet og dra aktuelle bilder (jpg eller gif) over til bildefelt i aktuell album.

Hele  min vinylsamlingener nå digitalisert og det ble bra lyd, - men jeg er usikker på om disse filene overlever vinylen!
Kommer jeg noen gang til å høre på dette igjen? - Ja jeg tror egentlig det - men kommer kanskje til å hoppe over noen.

Lykke til !

SverreB

 

Ingen bilder

LOGG INN 

for å se kjøretøyregister og andre sider forbeholdt medlemmer

FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Ingen bilder

SAK hjulhuset

Copyright © 2013. All Rights Reserved.